Open brief aan de F5J gemeenschap

Beste deelnemer, voormalig deelnemer, liefhebber, geïnteresseerde, 

Beste wie dit leest,

Voor zo ver ik terug kan vinden hebben we al sinds 2012 een Nederlands Kampioenschap F5J. De klasse stond toen nog in zijn kinderschoenen en is inmiddels uitgegroeid tot een volwaardige wedstrijdklasse die wereldwijd door vele piloten wordt beoefend.

Door enthousiaste zweefvlieg-liefhebbers is door de jaren heen ook de Nederlands organisatie steeds mee gegroeid en is de F5J meerdere keren de klasse met het grootste aantal deelnemers geweest.

Ik weet niet of de corona-crisis er een oorzaak van is of dat de toenemende personalisering van de maatschappij een grotere invloed hierop heeft maar er is sprake van een terugloop. Een terugloop in deelnemers en een terugloop in vrijwilligers.

Wat de deelnemers betreft is het probleem dat als die er niet voldoende zijn, dan is er geen levensvatbare klasse. 

Zelf ben ik zonder noemenswaardige thermiekvliegervaring mee gaan doen om juist dat thermiekvliegen beter onder de knie te krijgen. Zo is er door de jaren heen een wereld voor mij open gegaan en ik ben trots op wat ik inmiddels op dat gebied heb geleerd. Ik raad dan ook een ieder die zichzelf wil verbeteren aan om eens mee te doen. Iedereen die ik op de velden spreek deelt deze mening en draagt dat volgens mij ook altijd uit en toch blijkt de animo voor deelname aan wedstrijden terug te lopen. De organisatie staat er nog goed voor maar als er niet genoeg mensen mee blijven doen houd het een keer op en op dit moment zijn er te weinig deelnemers om met de huidige afspraken van inschrijfgeld en vergoedingen aan clubs de klasse in leven te houden. Dat is erg jammer.

Naast een terugloop in deelnemers is er ook een probleem ontstaan met betrekking tot de organisatie van de wedstrijden. 

De klasse is onder de paraplu van de KNVvL opgebouwd en gegroeid door mensen die gecharmeerd zijn, of waren, van het spelletje dat F5J heet en die naast het vliegen de moeite hebben genomen om wat van hun spaarzame vrije tijd te besteden aan het organiseren van een Nederlands Kampioenschap.

Onder de subcommisie genaamd Radio Bestuurd Elektro-zweef vallen de klassen F5B, F5J en inmiddels ook F5K. De Subcommisie bestaat uit een voorzitter, een penningmeester en voor elke klasse een subcommissie lid. Er wordt 1 keer per jaar een vliegersvergadering georganiseerd waar alle piloten welkom zijn om de regelgeving vast te stellen en afspraken voor het nieuwe seizoen te maken. Samen met alle piloten wordt op deze vergaderingen afgesproken hoe wij in Nederland het spelletje willen spelen: Willen we de internationale regels op de letter volgen? Zitten daar dingen tussen die voor ons praktisch niet haalbaar zijn en willen we daar lokale aanpassingen over afspreken? 

De eerste keer dat ik bij zo’n vergadering aanwezig was meen ik zeker 20 man te hebben gezien en werden er goede gesprekken gevoerd over de te volgen regels en afspraken. De meest recente vergadering waren er 3 man voor de F5B, was er niemand voor F5J en zelfs voor de nieuwste klasse F5K was er niemand.

In samenwerking met de subcommissie worden de wedstrijden georganiseerd door een aantal mensen die zich bij de wedstrijdorganisatie hebben geschaard. Met die groep worden alle verschillende taken verdeeld en uitgevoerd: aan het begin van het jaar moet de wedstrijd agenda in elkaar worden gepuzzeld en clubs benaderd worden voor het beschikbaar stellen van hun veld. Het materiaal moet opgeslagen en onderhouden worden. De wedstrijd zelf moet voorbereid worden, denk hier aan Gliderscore en E-storing, scorekaartjes printen en de accu’s opladen. Op de dag van de wedstrijd moet het veld opgebouwd worden en de wedstrijdleiding moet door iemand gevoerd worden. De website moet worden bij gehouden en beheerd.

Ik ben met die groep in contact gekomen op de vliegersvergaderingen toen ik aan bood om wedstrijdverslagen te gaan schrijven, in de hoop wat meer bekendheid aan de klasse te geven en meer animo voor deelname te creëren. Toen de toenmalige wedstrijdleider aan gaf te gaan stoppen met zijn taak zag ik daar uitdaging in en heb ik dat opgepakt ten koste van mijn deelnames aan de wedstrijden. Toen de materiaalbeheerder aan gaf daar na 2 jaar mee te gaan stoppen was er niemand die zich aan bood dus heb ik dat ook opgepakt. Als wedstrijdleider ben ik toch bij elke wedstrijd dus kan ik net zo goed de spullen mee nemen.

Het niet meer mee kunnen vliegen vond ik achteraf jammer waardoor ik bij de volgende vergadering aan gaf dat ik toch graag weer wedstrijddeelnemer wil worden. Zodoende is er een oproep gedaan voor een nieuwe wedstrijdleider en zo lang die zich niet aan diende bleef ik de wedstrijdleiding doen. 

Nu kom ik op de organisatorische problematiek binnen de subcommissie Radio Bestuurd Elektro Zweef:

De voorzitter en de penningmeester hebben beide het begin van de klasse meegemaakt. Na vele jaren inzet werd het tijd om het stokje door te geven en al meerdere termijnen stond hun functie ter overname. Door gebrek aan vrijwilligers bleven zij dit elke keer maar weer een termijn door zetten. Voor beiden was 2021 definitief het laatste jaar. 

Voor de penningmeester is gelukkig een vervanger gevonden in de laatste vergadering maar helaas is dat voor de functie van voorzitter niet gelukt. Alle lopende zaken handelt hij dit jaar nog af maar daarna is het klaar.

Vanwege de behoefte om zelf weer mee te kunnen vliegen, versterkt door het plezier van mijn deelname in Oosterland, heb ik besloten dat ik de taak van wedstrijdleider in 2023 niet meer zal vervullen.

Verder samengevat: 

  • Is er nog geen voorzitter van de subcommissie RB ElektroZweef
  • Is er nog geen wedstrijdleider voor 2023
  • Is er nog niemand die mee helpt met het op poten zetten van een nieuw seizoen F5J 

Grof gezegd: als er geen mensen op gaan staan om deze taken op te nemen hebben we volgend jaar geen Nederlands Kampioenschap F5J meer. Dit is op de vergadering aan het begin van het jaar ook uitgesproken maar aangezien er niemand aanwezig was hebben we dit niet aan de gemeenschap duidelijk kunnen maken.

Ik hoop via deze weg heel F5J-minnend Nederland te bereiken en aan het denken zetten over de toekomst van onze klasse. In het huidige format lijkt het niet vol te houden te zijn maar wat zouden we kunnen en wat zouden we moeten veranderen om dit toch in Nederland te kunnen blijven doen?

Maak eventueel een voorstel of geef jullie ideeën door, denk er over na en denk mee zodat er ook in 2023 een Nederlands Kampioenschap georganiseerd kan worden. Dit hoeft niet op heel korte termijn, dit jaar loopt nog zoals het loopt, maar tegen de tijd dat de gedachtes naar het nieuwe jaar gaan zal er iets moeten gebeuren. Vandaar deze brief aan het begin van de zomervakantie.

Een persoonlijke noot: Ik heb door de jaren heen een aantal taken op mij genomen omdat het op zich allemaal zo veel werk niet is en alles gebeurde nog steeds in overleg met de groep. Zo ben ik ook 2 jaar geleden gekozen als subcommissie lid F5J.

Ik ben dit avontuur toen begonnen, niet om er mijn feestje van te maken maar om mee te helpen met óns feestje. Het feestje van alle piloten die affectie voor het spelletje hebben. Ik zeg het op het veld regelmatig: De wedstrijd wordt gemaakt door de deelnemers, alle deelnemers.

Dat geld niet alleen voor de dag zelf maar ook voor de organisatie.

Ik wil hier absoluut niet met vingers wijzen en neem niemand persoonlijk iets kwalijk maar op dit moment lijkt er niemand anders te zijn die zich in zet voor de F5J en dat gaat ten koste van het plezier dat ik er in beleef. Dat in combinatie met de teruglopende deelnemers aantallen, die ik helaas met mijn wijze van verslaggeving niet verder heb kunnen enthousiasmeren, begint het meer op bezigheidstherapie te lijken. Het enthousiasme van de deelnemers op het veld maakt heel veel goed maar als er niets veranderd binnen de organisatie voorzie ik geen nieuw Nederlands Kampioenschap en dan zal ik aan het einde van dit seizoen al mijn taken voor de subcommissie beëindigen.

Fijne vakantie en hopelijk tot volgend jaar,

Justus Moree

1 gedachte over “Open brief aan de F5J gemeenschap

  1. Paul van Zomeren

    Beste Justus,
    Net nu ik me aan het oriënteren ben op het aanschaffen van een mooie F5j kist om me te gaan toeleggen op het vliegen van f5j wedstrijden lees ik dit bericht.
    Daar ik jarenlang voorzitter ben geweest van MCH Huizen (maar dat niet meer ben) zou ik je willen vragen contact met mij op te nemen om te onderzoeken of ik een bijdrage kan leveren in de vorm van voorzitterschap om deze tak van sport levend te houden. Het zou te jammer zijn wanneer dit verwijnt uit Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *